A húsmarhatartók, húsmarhatenyésztők fenntarthatósági kihívásai
A fogyasztók vásárlási szokásait a médiában megjelenő információk nagymértékben befolyásolják, az ágazat pozitív hatásaival szemben gyakran előtérbe helyezik a negatív hatásokat. Az egyoldalú, hiányos tájékoztatás következményei rövid vagy hosszú távon erősen befolyásolhatják az ágazatot, annak eredményességét. A fejlett régiókban azon márkák, amelyek nem foglalkoznak fenntarthatósági kérdésekkel, a fogyasztói elvárások miatt lemaradhatnak, piaci versenyhátrányba kerülhetnek. Az éghajlatváltozás, a leküzdéséhez elengedhetetlen üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése, a népességnövekedés, a kiváló minőségű élelmiszerek iránti fokozott kereslet egyensúlyban tartása, a természeti erőforrások optimális felhasználása a legkisebb környezeti terhelés mellett, a fenntarthatóság jelentik a legnagyobb kihívást az ágazat számára. A húsmarha tartás, tenyésztés, marhahúsipar általi ÜGH kibocsájtás hozzájárul a klímaváltozáshoz. Számos lehetőség van, amely ezen hatásokat enyhítheti, az ágazat pozitív hatásai mellett.
- Az állatok termelékenységének javítása tenyésztési módszerekkel
- A termelés növelése a hatékonyság növelésével
- Továbbfejlesztett étrendösszetétel
- Jobb takarmányminőség
- Az állatok egészségének javítása.
A húsmarha ágazat kihívásai, a fenntartható gazdálkodás:
- Munkaerő áramlás, öregedő húsmarhatartó generáció, röghöz kötöttség, képzett munkaerő hiánya, jelentős munkabér különbségek.
- Alacsony jövedelmezőség, támogatásokkal szembeni ráutaltság, piaci kitettség, piaci zsugorodás, strukturális válság, versenyhátrány.
- Mezőgazdasági termőterületekért folyó verseny, csökkenő mezőgazdasági terület.
- Klímaváltozás, szélsőséges időjárási körülmények, környezettel, időjárással szembeni kiszolgáltatottság.
- Szigorúbb állategészségügyi és állatjóléti elvárások.
- A fogyasztók élelmiszerbiztonsági, egészséggel kapcsolatos igényei, tudatosabb vásárlói magatartás. Fontos a marhahústermelés összképe, megfelelő marketing, átláthatóság, nyomon követhetőség.
2.táblázat: Összefoglaló táblázat a környezeti terhelés mérséklésének lehetőségeiről, leggyakrabban alkalmazott módszerek sorrendjében a tejelő és húsmarha ágazatokban a SAI, ERBS adatai alapján
Fenntarthatóság javító/környezeti terheltség enyhítő gyakorlati lehetőségek | Felmérésben résztvevők %-os használata az enyhítő lehetőségek közül | Rendszer | Várható jövedelmezőség, megtérülés | Szükséges képességek, ismeretek | Megvalósításhoz szükséges tényezők |
---|---|---|---|---|---|
1. Szelekció a szaporasági tulajdonságokra (pl. évente született borjak száma) | 81 | Univerzális | Jövedelmező | Közepesen magas | Tudás,képzés, támogatások |
2. Megnövekedett termelékenység, az állat jobb hatékonysága miatt(pl. takarmányátalakítási %, választási idő, vágás érettség) | 74 | Univerzális | Jövedelmező | Közepesen magas | Tudás, képzés, technikai segítségnyújtás, támogatások |
4. Kedvezőbb takarmányösszetétel (pl. emészthetőség növelése) | 70 | Univerzális | Jövedelmező | Közepesen magas | Tudás,képzés, támogatások |
6. Állategészség, állatjólét javítása (pl. vakcina, prevenció) | 70 | Univerzális | Jövedelmező | Alacsony-közepes | Tudás, képzés, technikai segítségnyújtás, támogatások |
13. Jobb takarmányminőség (pl. korábbi aratás, korszerűbb fajták) | 70 | Univerzális | Jövedelmező | Közepesen magas | Tudás,képzés, támogatások |
7. Csökkent borjú elhullási arány | 61 | Univerzális | Jövedelmező | Közepes | Tudás, képzés, technikai segítségnyújtás, támogatások |
12. Kevesebb nitrogénműtrágya használat (pl. lóhere ültetése, szervestrágya felhasználás, komposztálás, talajvizsgálat és tápanyagterv) | 60 | Univerzális | Jövedelmező | Közepesen magas | Tudás,képzés, támogatások |
25. Optimalizált trágyakijuttatás (pl. növény tápanyagigényének, talajviszonyok összehangolása) | 58 | Univerzális | Jövedelmező | Közepesen magas | Tudás,képzés, támogatások |
24. Hatékonyabb trágyakijuttatás (pl. hígítás és injektálás) | 58 | Univerzális | Jövedelmező | Alacsony-közepes | Tudás,képzés, támogatások |
8. Anyai hasznosélettartam növelése | 56 | Univerzális | Jövedelmező | Közepes | Tudás,képzés, támogatások, beruházás |
28. Megújuló energia felhasználása, előállítása | 54 | Univerzális | Jövedelmező | Közepesen magas | Tudás, képzés, technikai segítségnyújtás |
9. Nem termelő állatok arányának csökkentése (pl. fiatal állomány, száraz tehének) | 51 | Univerzális | Jövedelmező | Alacsony-közepes | Tudás, képzés, technikai segítségnyújtás |
10. Jobb legelőfelhasználás (pl. szakaszolás, fűanalízis, fűnövekedés mérése és legeltetési terv a legeltetési időszakra) | 49 | Legeltetés | Jövedelmező | Közepesen magas | Tudás,képzés, támogatások |
27. Fosszilis üzemanyagfelhasználás csökkentése | 47 | Univerzális | Jövedelmező | Közepes | Tudás,képzés, támogatások |
23. Anaerob emésztés alkalmazása | 46 | Méret:>500 állományméret esetén | Magas befektetés szükséges | Magas | Tudás,képzés, támogatások |
14. Takarmányfeldolgozás az emészthetőség növeléséhez (pl. aprítás, őrlés) | 40 | Univerzális | Jövedelmező | Közepesen magas | Tudás,képzés |
11. Szénmegkötés növelése a művelt területeken (pl. legelők integrálása a művelt területekbe, ahol alacsony a talaj szén tartalma) | 39 | Alacsony C tartalmú területeken | Tisztázatlan | Közepesen magas | Tudás,képzés, támogatások |
15. Fák, sövények telepítése | 39 | Univerzális | Extra költségek | Alacsony-közepes | Tudás,képzés, támogatások a megfelelő földterületeken |
17. Trágya elválasztás | 37 | Telep | Beruházás szükséges | Alacsony-közepes | Tudás,képzés, befektetési megállapodás |
16. Védett nitrogénműtrágya használata (pl. húgysav kezelésével kezelt karbamid) | 32 | Univerzális | Extra költségek | Alacsony-közepes | Tudás,képzés, támogatás |
18. Gyors kitrágyázás | 30 | Telep | Extra költségek | Közepes | Tudás, képzés, támogatás, beruházás |
5. Bélben oldódó metántermelés csökkentése takarmány adalékanyagokkal | 28 | Koncentrátum/gabona alapú étrend esetén | Extra költségek | Tisztázatlan | Innováció, technológia, tudás, képzés, támogatás |
20. Megfelelő alomhasználat (pl. homok) | 28 | Telep | Tisztázatlan | Alacsony-közepes | Tudás, képzés |
3. Az egyedek szelekciója a csökkent metántermelésre | 21 | Univerzális | Jövedelmező | Közepesen magas | Innováció, technológia, tudás, képzés, támogatás |
19. Trágyakezelés (pl. kénsav, trágya levegőztetés, trágya gyűjtés) | 21 | Telep | Extra költségek | Tisztázatlan | Tudás, képzés |
21. A trágyatárolók teljes kiürítése, tisztítása, mikroorganizmusok eltávolítása | 14 | Telep | Extra költségek | Közepes | Tudás, képzés |
22. Metán megkötése és oxidációja széndioxiddá és vízzé a trágyakezelésnél | 11 | Méret:>500 állományméret esetén | Beruházás szükséges | Közepesen magas | Tudás, képzés |
26. Inhibitorok alkalmazása a trágyával (pl. DCD, DMP) | 11 | Extra költségek | Alacsony-közepes | Innováció, technológia | |
Genetika, tenyésztés és enterikus metán csökkentése | |||||
Állománykezelés | |||||
Takarmánytermelés, legelő és földhasználat | |||||
Trágyakezelés | |||||
Smart energiakezelés / felhasználás |
A FENNTARTHATÓSÁGHOZ SZÜKSÉGES ISMERETEK, GAZDÁLKODÓI GYAKORLATOK (dpi.nsw.gov.au ajánlása alapján)
- a helyi környezeti viszonyok, adottságok, lehetőségek figyelembevétele
- fenntartható legelőgazdálkodás
- biológiai sokféleség fenntartása
- talajgazdálkodás
- vízgazdálkodás
- az üvegházhatásúgázok kibocsátásának minimalizálása
- szag és por minimalizálása
- erőforrás gazdálkodás, hatékony üzemanyag felhasználás, minimális műtrágya használat
- jó állománygazdálkodás, állatjólét
- vegyszerek, gyógyszerek felelős használata
- változó piaci viszonyokhoz történő alkalmazkodás
- jó monitoring és nyilvántartási rendszerek, pénzügyi és környezeti fenntarthatóság értékelése
- kapcsolati háló, management, érdekképviselet, érdekvédelem
- levegőminőség védelme.